Vad är SaaS – Software As A Service?

1 augusti 2017, 12:09

Det finns många akronymer och uttryck inom startupvärlden som kan få de flesta att rygga tillbaka lite och känna sig dumma. Och visst är det kanske lite onödigt många anglofieringar av uttryck som skulle kunna fungera precis lika bra på svenska. En vanlig översättning på SaaS är molntjänst, men den översättningen tappar lite menar vi, så vi ska försöka dyka lite djupare och reda ut begreppen.

Yoddla är till exempel en molntjänst. Det innebär helt enkelt att våra kunder inte behöver ladda ner programvara som ligger direkt på deras datorer, eller på en server på deras företag. En molntjänst som är lätt att förstå är till exempel Dropbox, där du ju laddar upp filer till servrar som står någon helt annanstans i världen.

Men det finns många olika typer av molntjänster, och det är därför vi tycker att översättningen haltar. Yoddla är SaaS – Software As A Service, men det finns också till exempel PaaS – Platform As A Service, och IaaS – Infrastructure As A Service. Vi ska gå igenom skillnaderna och likheterna lite.

SaaS – Software As A Service

datorer och platta som nyttjar saas
SaaS kan översättas till mjukvara som en tjänst, och när det kommer till molntjänster så behöver denna generellt per definition då kunna nås via en webbläsare eller app. Många molntjänster erbjuder dessa två sätt att använda dem, och ytterligare några erbjuder uppkoppling mot deras API (ett gränssnitt för att kunna hämta och skicka in data automatiserat).

Molntjänster i form av SaaS är idag så vanliga att de flesta använder dem utan att tänka på det. Såvida ni inte har en mailserver i källaren på din arbetsplats, så ligger er e-post troligen i molnet. Detsamma gäller samarbetsverktyg som Skype och Slack, produktionsverktyg som Adobe-suiten och Office 365, filhantering som Dropbox och Sprend, bokföring som Fortnox och affärssystem som Yoddla.

Prissättningsmodeller för SaaS – så tar företagen betalt

Det är helt enkelt slutanvändaren som har nytta av Software As A Service. Ibland är det tjänster för privatpersoner, andra gånger för företag, och många gånger erbjuder företagen sina tjänster till båda kundgrupperna. Prissättningen varierar dock ofta emellan dem, och företagen får betala lite mer.

Det finns olika sätt att ta betalt på för SaaS-bolagen, och olika modeller fungerar olika bra beroende på tjänst, bransch och kundgrupp. Dropbox erbjuder till exempel ganska mycket lagring gratis, i en Freemium-modell. Du behöver aldrig betala något på lägsta nivån, men om du tycker om tjänsten och vill lagra mer än vad som tillåts, får du betala. Denna modell är effektiv för att skala upp antalet användare, men svår att tjäna pengar på då de (relativt få) betalande kunderna också måste täcka kostnaderna för alla som kör tjänsten gratis.

En annan vanlig modell är att ta betalt för olika nivåer av funktionalitet, inklusive den lägsta. Då vet man att man tjänar pengar på alla sina kunder, men i gengäld är tröskeln högre än om det är gratis. Många kör därför med både prova på-tider, aggressiva onboardingprocesser och säljare. Vissa, som Fortnox, har delat upp sin plattform i moduler som du betalar för.

Det är också vanligt att man tar betalt per användare, eller i buntar om t.ex. fem användare. En del ger mängdrabatt medan andra har en rak prisstege.

Fördelar med SaaS

För dig som användare finns flera fördelar med Software As A Service. I våra ögon är den största fördelen faktiskt mobiliteten: eftersom tjänsterna är webbaserade behöver du bara ha koll på en webbadress och dina inloggningsuppgifter för att kunna nå dem från vilken enhet som helst i världen. Det gör det enkelt att arbeta från olika platser helt enkelt.

En annan fördel är säkerheten: visst kan det vara skönt att veta att ens data sitter på en maskin innanför de fyra väggarna, men faktum är att i princip alla molntjänster har mer resurser och know-how än du har när det kommer till att skydda din data. Dessutom är du tryggad mot hårddiskkrascher, brand och annat som kan drabba din hårdvara rent fysiskt.

Priset är förstås också en fördel. Molntjänster sänker kostnaden för att lagra och hantera data, vilket sänker slutpriset (eller borde göra det) för dig som kund. Yoddla kan till exempel tillhandahålla en hel affärsplattform för 148 kronor per månad. För några år sedan behöver man köpa CD-skivor med mjukvara där licenskostnaden låg på tiotusentals kronor per år! Dessutom kan du enkelt skala en molntjänst upp och ner, och bara betala för det du behöver och använder.

Nackdelar med Software As A Service

En uppenbar nackdel med SaaS är att du behöver en internetuppkoppling för att nå den. Det är sällan något problem här i Sverige, men om du är utomlands, eller om du drabbas av ett längre nätavbrott, så kommer du helt enkelt inte åt din data under tiden.

En möjlig nackdel är också faktiskt säkerheten: även om säkerheten är lägre hos dig än hos molnleverantören, så är leverantören troligen en mer attraktiv måltavla för hackingförsök än vad du är. Stora plattformar som Dropbox har också blivit hackade, så var försiktig med vilken data du vill lägga i molnet och använd gärna kryptering som ett extra skydd!

PaaS – Platform As A Service

kod
Bakom det du ser i Yoddla, finns flera lager av plattformar som mjukvaran vilar på. Yoddla körs till exempel i språket PHP, i ramverket Laravel. Utvecklarna bygger och förbättrar tjänsten med hjälp av verktyg som GitHub, och servrarna kör Apache för att kunna konvertera ettor och nollor till meningsfull information på din skärm.

En plattform du troligen använder då och då är YouTube, som låter dig ladda upp och distribuera film.

För- och nackdelar med PaaS

Det finns i princip bara fördelar med att använda PaaS, speciellt när man bygger och utvecklar SaaS. Alternativet vore att koda precis allt från grunden, vilket är otroligt resurskrävande. Det kan vara ett alternativ om man har stora resurser och är mycket noga med att äga och kontrollera all kod.

De flesta plattformstjänster som Yoddla använder bygger på öppen källkod, vilket också har sina för- och nackdelar. Fördelen är att koden ständigt utvecklas och förbättras, vilket gör vår tjänst säkrare och mer driftsäker. Nackdelen är att eventuella säkerhetshål snabbt blir kända när ramverken uppdateras, vilket innebär att dessa kan nyttjas om vi inte är snabba med att uppdatera till senaste versionen löpande (vilket vi förstås gör).

IaaS – Infrastructure As A Service

servrar i en serverhall
I botten bygger både PaaS och SaaS på IaaS – infrastruktur som service. Om det inte finns hårdvara som kan lagra och flytta data, finns det ingen större poäng i att bygga tjänster som kräver det!

Yoddla använder här en svensk leverantör i form av GleSYS, och vår fillagring sker i Amazons moln. Det finns förstås hosting som innebär att man har en egen server som man ställer i ett bergrum som någon annan äger, men för att det ska kunna kallas IaaS krävs att lösningen är skalbar både uppåt och nedåt.

Här är VPS – virtuella privata servrar – en bra lösning för många SaaS-bolag. De består inte av fysiska servrar, utan helt enkelt av delar av dessa som man skalar upp och ner beroende på krav. Det låter oss optimera våra kostnader genom att t.ex. sänka vår förbrukning på nätterna när väldigt få av våra svenska kunder är aktiva. Dessutom har vi möjlighet att placera data i serverhallar i andra länder för att enklare distribuera till dessa.

Tillsammans skapar de molntjänster

Nu vet du förhoppningsvis lite mer om de tre huvudkategorier som tillsammans utgör samlingsnamnet ”molntjänster”, och hur de fungerar i relation till varandra. Det är en relativt ny och mycket spännande affärsmodell, och som du ser så krävs det stor flexibilitet i både infrastruktur och plattformar för att få en tjänst att fungera på ett bra sätt!

Om du har fler frågor om SaaS, eller egna idéer om hur SaaS skulle kunna lösa ett problem, hör gärna av dig till mig på jonas@yoddla.se.